ylabanneri

Halin metsäkämppä

Halin metsäkämppä - Virtain Perinnekylä - Nuorisokeskus Marttinen

Halinsaunaweb Metsamuseo hali1 Perinteisetkisailut

Halin Metsäkämppä

Halin Metsäkämppä on alun perin sijainnut Orivedellä Rutajärven rannalla J. W. Enqvist -yhtiön kämppänä 1948–67. Yhdyskuntaan kuuluvat 25 miehen kämppä ja emännän puoli (keittiö + huone) sekä teräväpää eli pomon asunto, sauna ja talli. Metsäkämppämuseossa voi tutustua metsätyömiesten arkeen ja työhön aikana, jolloin koneet kuten moottorisahat alkoivat jo muuttaa työn luonnetta.

 

Halin metsäkämppämuseo

Halin metsäkämppä rakennettiin vuonna 1948 Oriveden kunnan  Siikankaan alueelle, Rutajärven rannalle. Rakenuttaja oli A.B J. W. Enqvist Oy, joka omisti alueella metsiä n. 1200 ha. Rakennuspaikalta  oli matkaa  lähimmälle tielle n. 6 km. Rakennusaineet vedätettiin Rutajärvelle talvella 1948 ja varsinaiset rakennustyöt tehtiin kesällä 1948. Vaikeakulkuinen metsäautotie, lähinnä kärrypolku, valmistui yhden miehen lapiotyönä syksyllä 1950.

Kesällä 1948 valmistui Rutajärven rannalle kämppäyhdyskunta, johon kuului 25 miehen kämppä, kuivaushuone, keittiö ja emännän huone, sauna ja teräväpää, varasto ja maakellari. Halin metsäkämppä oli aluksi hakkuumiesten majoituspaikkana, kunnes kesällä 1962 alueelle rakennettiin talli kuudelle hevoselle.

Halin metsäkämppä oli käytössä 1960-luvun loppupuolelle saakka, jolloin parantuneet kulkuyhteydet ja kehittynyt metsäkonetekniikka tekivät metsäkämpät tarpeettomiksi.

G.A. Serlachius Oy, jonka omistukseen J.W Enqvist Oy oli siirtynyt vuonna 1966, lahjoitti kämppärakenukset ylimetsänhoitaja Lauri Korhoselle museoksi vuonna 1971.

Lauri Korhonen siirrätti  rakennukset Kangasalle ja perusti yksityisen metsäkämppämuseon. Korhonen oli harrastuksenaan koonnut metsätyöhön liityvää esineistöä 1930-luvulta lähtien. Korhosen kuoltua rakennukset irtaimistoineen siirtyivät Virtain kaupungin omistukseen ja rakennukset siirretiin talvella 1988-1989 Perinnekylään.

 

Kämppä

Museon näyttely ajoittuu 1950- ja 1960-lukujen taitteeseen, aikaan, joka oli metsätyön murroskautta.

Tuolloin koneet alkoivat muuttaa metsätyön luonnetta. Ensimmäisenä yleistyi moottorisaha, myöhemmin, metsätraktorit ja erilaiset korjuukoneet. Koneiden kehittyminen vähensi miestyövoiman tarvetta. Metsätyömies teki puuta v.1953 päivässä keskimäärin 1,2 m3, kun 20 vuotta myöhemmin tulos oli yli kymmenkertainen. Vuonna 1955 oli metsätöissä 199 000 työntekijää kun vuonna 1980 metsätöistä leipänsä sai 63 000 työntekijää. Kehitys johti vääjäämättä metsäkämppien häviöön.

Tämä kämppä on rakennettu 25 miehen majoitustilaksi. Se on ollut lukemattomien miesten majoituspaikkana vuosien 1948 ja 1967 välillä. Kämpässä on vuoden 1947 asetuksen mukaisesti 5 m3 ilmatilaa miestä kohden. Kaikille metsäkämpille oli olennaista tuon viiden ilmakuution haju, joka koostui hiestä, pihkasta, kessusta, hevosten valjaista ja kaasuuntuneesta ruuasta. "Miehet toivat yön ajaksi sisälle kuivumaan märät hevosvaljaat ja loimet. Ne yhdessä miesten märkien kamppeiden ja elämän tuoksujen kanssa saivat aikaiseksi niin paksun ilmanalan, että vasta kolmannella yrittämällä hirvesi aamusin mennä sisälle. Haju oli hirvittävä."

 

Emäntä ja ruoka

Kämppäemännän työpäivä alkoi n. kello 5.00 ja päättyi n. kello 22.00. Aamuruoka oli kello 7.00, jonka jälkeen miehet lähtivät töihin. Emännän työpäivä jatkui  kämpän siivouksella ja iltaruokailun valmistelussa. Iltaruoka syötiin kello 17.00 -19.00 välillä.

Tuomarniemen metsäkoulun viikon ruokalista vuodelta 1907

aamuvarhaisella (joka aamu) n. kello 5: Kokoperunat, läskisoosikastike ja täysmaitoa puoli litraa / ruokailija.

päivällinen: Kahtena päivänä hernesoppa, kahtena päivänä perunasoppa ja kahtena päivänä silakkalaatikko ja pannukakku

Illallinen: Velliä

Kämppäemännän käsikirjassa vuodelta 1948 neuvotaan emäntiä seuraavasti:

"Kämpän emännän ammatti on vaativa. Olosuhteista johtuen hänen on työskenneltävä kuukaudesta kuukauteen seuranaan vain humisevat metsän puut ja seinän toisella puolella oleva suuri miesjoukko, joka suuressa määrin on riipuvainen emännän tiedoista, taidoista ja  kyvyistä.

Ajattele heitä, emäntä, kuin suurta lapsiparveasi, jota Sinun on hoidettava ja kasvatettava! Älä ajattele, että työ siellä on toisenlaista kuin muualla! Kyllä se on samaa kotitaloustyötä sielläkin. Ajattele, että se on koti, vaikkapa tilapäinenkin, niin Sinulle kuin hoidossasi oleville miehillekin. Koeta siitä syystä saada tämä koti niin viihtyisäksi, kuin se Sinun voimillasi ja edellytyksilläsi on mahdollista. Muista ennen kaikkea olla tasapuolinen! Suosikkijärjestelmä kaataa Sinut itsesi ennen pitkää. Pidä aina mielessäsi vanha suomalainen sananparsi: "Ei koiraa karvoihin katsomista.""